Szlovénia,egy kicsiny ország
Bármilyen furán hangzik,Szlovénia amilyen kicsi,annyi érdekességet rejt magában.Kezdeném azzal hogy érinti az Alpokot és az Adriai-tengert is.Nem sok ország mondhatja ezt el magáról.Északról a Karavankák és a Pohorje csipkés hegyvonulatai határolják,délen pedig -mint azt már említettem- az Adria kék hullámai mossák partját.A tengerpartok többnyire Horvátország jellegűek,akad homokos és enyhén kavicsos is.A hegyekben gazdag történelmi múlttal rendelkező várak,várromok magaslanak,a völgyekben pedig kisebb falvak bújnakmeg és rejtik el számtalan látnivalójukat.Szlovéniában találjuk a híres Lipica nevű települést,mely méneseiről híres.Természetesen a nevezetes szürke-fehér lipicai lovat is megemlítem,melyet a kecses arabs és a mokány pireneusi lovak keresztezésével tenyésztettek ki.Az Alpokból apró patakok,folyók folynak az országban,melyek csodálatos tavakat táplálnak,például a Bledi-tavat is,mely akár 25°C-ra is felmelegedhet,így kiváló turista-látványosság.A tó közepén egy kis sziget található,rajta egy nagyon szép barokk stílusban épített templom áll.A legenda azt mondja,hogy csodatévő Madonna temploma ez. A tengerparton kis halászfaluk várják az ide érkezőt,hangulatos kikötőkkel,sétányokkal,kis éttermekkel. A szlovén konyhára nem jellemző újítás és egyediség,inkább a környező vidékek hatására ilyen ma,amilyen.Például kaphatunk rétest (zavitek),kolbászt (klobasa),sőt,még bécsi szeletet is (dunajski zrezek)!Az itteni kisebb vendéglőket gostilnának nevezik a szlovénok.Ám Magyarországról is érkeztek ízek ide:mint a golas (gulyás) és a paprikas (csirke paprikás).Mivel Szlovénia tengerparti ország,a halat iss is jelentős számban halásszák és készítenek belőle finomabbnál finomabb ételeket. Hivatalos nyelvként a szlovént beszélik.A pénznem a TOLAR.Időeltolódás nincs.Az áramforrás 220V.Útlevél nem szükséges.
Képek Szlovéniáról:
|