Málta,egy kicsiny ország
Szicíliától alig 90 km-re terül el Málta két szigete,Comino és Gozo.A Máltára érkező turisták meglepő nyugalomban,kiegyensúlyozottságban találják magukat.Talán ez a titka az egyre felélénkülő turizmusnak.Vagy az hogy megannyi meseszép műemlék,történelmi maradvány és fesztiválok uralják a szigetcsoportot?Málta igazi mediterrán világ:citrusokban dúskáló kertek,kis,kék öblök,hatalmas fehér sziklák.De Málta igazán sokoldalú.A történelmi érdeklődésű látógatóktól egészen a sportok szerelmeseiig a fesztiválok kedvelőin át-mindenki megtalálja a magának tetszőt. A máltai konyha büszkélkedik különleges ételekben.Nagy általánosságban persze a tengeri étkek győznek.Szinte minden étteremben vagy büfében találunk pixxispadot (kardhal) ,merluzzót (vörös tengeri pér) ,és tunnaggot (tonhal).Ezek mediterrán füszerekkel,paprikával,hagymával és persze paradicsommal készülnek.A polip és a tintahal is nagyon népszerű,általában magában,de ragu formájában is találunk a tegerparton.Kaphatunk rákot és langusztát is,de ezeket jóval drágábban mint az előbb említetteket.Aki nem kedveli a tenger adományait,annak itt vannak a következők:ehetünk marhahúst és bárányt is.Ezeket hagymával párolják és krumplival tálalják.Helyi különlegességnek számít a fenek,vagy nyúlhús,melyet vörösborosan főznek meg hagymával.Hát ennyit a konyháról.Még mesélhetnék róla,de azt hiszem betelne a lap:). A hivatalos nyelv a máltai és az angol.Időeltolódás nincs.Málta már EU-tagország,így nem szükséges útlevél,elég egy személyi igazolvány is ha ide utazunk:).A fizetőeszköz a MÁLTAI LÍRA vagy font.A váltópénz a CENT.1 máltai líra vagy font=100 cent.
Képek Máltáról:
|